
Hedefli Kombinasyon Tedavisi, Dirençli Agresif B Hücreli Lenfoma Hastalarında Kalıcı Remisyon Sağlıyor
Yayın Tarihi: 19 Haziran 2024
İletişim: NCI Basın Ofisi — 240-760-6600
NIH araştırmacıları, standart tedavilere yanıt vermeyen agresif büyük B hücreli lenfoma (DLBCL) hastalarında etkili olan yeni bir kemoterapi dışı kombinasyon tedavisi geliştirdi. Bu tedavi, ViPOR adı verilen beş ilaçlı bir rejimden oluşuyor: venetoklaks, ibrutinib, prednizon, obinutuzumab ve lenalidomid.
50 hastanın katıldığı klinik çalışmada, ViPOR tedavisi alan hastaların %54’ünde tümörler belirgin küçülürken, %38’inde tümörler tamamen kayboldu. İki yıl sonunda hastaların %36’sı hayatta, %34’ü ise hastalıktan tamamen arınmıştı. En iyi sonuçlar, DLBCL’nin iki moleküler alt tipi olan GCB olmayan DLBCL ve “çift vuruşlu” GCB DLBCL hastalarında görüldü.
Dr. Christopher J. Melani, standart tedavilere dirençli hastaların çoğunun normalde bir yıl içinde yaşamını yitirdiğini, ancak ViPOR tedavisiyle iki yıl hatta dört yılı aşkın süredir hayatta kalanların olduğunu belirtti.
Araştırmacılar, DLBCL’nin genetik olarak çok heterojen olması nedeniyle birden fazla hayatta kalma yolunu hedefleyen bu kombinasyonun daha kalıcı yanıtlar sağladığını vurguladı. İlaçlar, iki haftalık döngüler halinde veriliyor ve aralarda yan etkilerin azalması için bir haftalık ara bırakılıyor.
Tedavi yan etkileri genellikle hafif-orta şiddette ve tolere edilebilirdi; yalnızca beş hasta çeşitli nedenlerle tedaviyi erken bırakmak zorunda kaldı. Ayrıca, ViPOR, CAR T hücre tedavisine yanıt vermeyen hastalarda da %30 oranında kalıcı remisyon sağladı.
Araştırmacılar, ViPOR’un etkinliğini doğrulamak için daha geniş çaplı faz 2 çalışmaları planlamakta ve tedaviye yanıt vermeyen alt tipler için yeni stratejiler geliştirmeyi hedeflemektedir.